In het kort:
Dit is een uitzonderlijk keukenmes uit de X01 Flagship Series van het gerenommeerde Chinese messenmerk HEZHEN. Het X01 Nakiri mes is een professioneel mes met een prachtig lemmet van 73 laags Damaststaal met een kern van 14Cr14MoVNb poederstaal. Dankzij de kwaliteit van het staal en de geavanceerde vacuüm heat-treatment techniek heeft het mes een erg hoge hardheid (62-64 HRC) en blijft het uitzonderlijk lang scherp. Het mes is tot in de fijnste details zorgvuldig afgewerkt en perfect gebalanceerd bij de krop, waardoor het een plezier is om mee te werken. Het handvat, vervaardigd uit Europees Olijfhout, biedt een comfortabele en ergonomische grip.
Materiaal en productiewijze
Afmetingen
Specificaties
Gebruik Nakiri mes
Een Nakiri mes is een traditioneel Japans groentemes. Nakiri messen zijn te herkennen aan het rechthoekige lemmet waarbij de punt van het mes iets naar boven is afgerond. Met een Nakiri mes snijdt je moeiteloos alle soorten groente en kruiden fijn. Een goed Nakiri mes is een mooie aanwinst voor de keuken van een ervaren (hobby) kok. Dit mes is geschikt voor zowel linkshandige als rechtshandige gebruikers door het symmetrische handvat.
Het merk HEZHEN
HEZHEN is een submerk van het welbekende Chinese merk Xinzuo. Xinzuo is een wereldwijde voorloper als het gaat om hoogwaardige Damascus stalen messen. Het merk is gebaseerd in YangJiang in China, waar de messenproductie al ruim 1400 jaar geleden begon. Xinzuo geloof in de kracht van vakmanschap en gebruikt de jarenlange ervaring om te concurreren met de internationaal veel aandacht krijgende Japanse messenproductie. Xinzuo streeft naar perfectie in elk mes dat ze produceert en is volledig toegewijd om het beste van het beste te leveren voor een eerlijke prijs. Ten opzichte van de Japanse messenmarkt heeft Xinzuo het voordeel van lagere productiekosten en daarmee streven zowel Xinzuo als HEZHEN veel Japanse messenmakers voorbij en krijgt het merk internationaal veel positieve feedback (zie bijv. ChefPanko).
Xinzuo waarborgt haar hoge kwaliteit door zeer uitgebreide kwaliteitscontroles. De kwaliteit van de messen wordt inmiddels internationaal erkend, onder meer bevestigt door het gebruik ervan door meerdere Michelinster restaurants in Italië. Elk mes vertelt een uniek verhaal en toont de kunst en vaardigheid die nodig zijn om deze prachtige keukenmessen te realiseren. De betoverende patronen van het Damascus staal sieren de lemmeten en zijn de kers op de taart van de messen van Xinzuo en HEZHEN.
Onderhoud
Een goed mes vraagt om goed onderhoud. Dat begint bij het direct schoonmaken van het mes na gebruik. Het schoonmaken van het mes dient met de hand te gebeuren onder de warme kraan, niet in de vaatwasser. De vaatwasser kan zowel het lemmet als het handvat van het mes beschadigen en zorgt ervoor dat de scherpte van het mes veel sneller afneemt. Na het schoonmaken raden wij aan de messen op een droge plek te bewaren.
Na verloop van tijd slijt een mes waardoor het minder scherp wordt. Er ontstaan bramen op de snede en u zult merken dat het snijden minder makkelijk gaat dan voorheen. Het scherp houden van het mes kan met behulp van een aanzetstaal en/of een slijpsteen (of slijpmachine). Een aanzetstaal is bedoeld om vrij regelmatig de bramen van de snede te verwijderen om zo het mes weer scherp te maken. Echter, na veel slijtage zal het aanzetstaal niet meer voldoende zijn. Dan is het tijd om het mes bij te slijpen. Dit kunt u zelf doen met een slijpsteen of slijpmachine, maar als u hier geen ervaring in heeft, kunt u het ook laten doen door een professionele messenslijper.
Let op: Het aanzetten van messen met een hoge hardheid (58+ HRC) is alleen mogelijk met een aanzetstaal met een uitzonderlijk hoge hardheid. Vandaar dat wij de aanzetstalen van HEZHEN / Xinzuo hiervoor aanraden.
Garantie
Xinzuo Nederland biedt standaard 10 jaar garantie op alle producten van HEZHEN en Xinzuo.