Menu
EUR
Het Productie Proces

Het Productie Proces

Door: Arnoud van Xinzuo NL Reacties: 0

Bent u benieuwd hoe de messen van Xinzuo gemaakt worden? In dit blog maakt u kennis met het productie proces van de (Damascus en normale) messen van Xinzuo. Hoewel het volledige productieproces zeer complex is, hebben we een groot deel hiervan beknopt samengevat in 12 stappen.

Stap 1: het blad van het mes uitsnijden
De verschillende staalsoorten worden geleverd in de vorm van grote platen. Ook Damascus staal wordt in deze vorm aangeleverd (in lagen). Het blad van het mes wordt uit deze grote platen (Damascus) staal gesneden of geperst. Bij kleine producties wordt er gebruik gemaakt van een laser om het bladvorm uit de plaat te snijden, maar bij de grotere producties wordt er gebruik gemaakt van persmachine die de bladvorm als het ware uit de plaat drukt. Welke methode gebruikt wordt heeft geen impact op de kwaliteit, maar de persmachine verbruikt minder energie.

Stap 2: het sterker maken van het staal door hitte behandeling
Tijdens deze stap ondergaat het mes een geavanceerd thermisch hardingsproces, waarbij zowel hoge en lage temperaturen worden gebruikt om het lemmet nog harder te maken. Hierbij wordt gebruik gemaakt van verschillende geavanceerde technieken waarbij het staal al dan niet in vacuüm wordt behandeld met zeer hoge en zeer lage temperaturen. Door veel expertise en een verfijnd proces wordt het staal veel harder en behouden de messen hun scherpte veel langer. 

Stap 3: het toevoegen van de krop (bolster)
De krop (bolster), het dikkere metalen onderdeel dat zich tussen het lemmet en het handvat bevindt, wordt vakkundig aan het lemmet gelast. Door elektrisch te lassen op hoog vermogen worden de twee staalsoorten samengesmolten tot een verenigd en solide lemmet.

Stap 4: het slijpen van het mes en het vormen van de snede
Door vakkundig gebruik te maken van speciaal polijstmateriaal wordt de snede van het mes gecreëerd. Zo ontstaat de vorm van het mes: een bredere bovenkant die dunner wordt richting de snijzijde. Na het grove werk ondergaat het gehele mes een nauwgezet polijstprocedure, waarbij het oppervlak van het lemmet weer wordt verfijnd en glad gestreken. 

Stap 5: het polijsten van het mes
Dit proces speelt ook een cruciale rol bij het bereiken van de gewenste schuine structuur en het onthullen van de oorspronkelijke kleur van het staal. Het eerste polijstwerk wordt uitgevoerd met behulp van een watermolen, gevolgd door fijn polijsten met een rubberen wiel, wat resulteert in een glanzend mes-oppervlak. Er worden verschillende polijsttechnieken gebruikt om verschillende visuele effecten te realiseren. Door het polijsten wordt het Damascus patroon voor het eerst goed zichtbaar (zie foto hieronder waarbij enkel de onderkant van het mes is gepolijst).

 

STAP 6: het benadrukken van Damascus patronen door zandstralen of zuur-etsen 
Fijne glasdeeltjes worden op het bladoppervlak gespoten en blijven hieraan gedurende het hele proces plakken. Deze behandeling verbetert de zichtbaarheid en helderheid van de Damascus-patronen door de verschillen in oppervlakteruwheid tussen de zachtere en hardere delen van het staal te benadrukken. Daarnaast worden er zuur-ets technieken gebruikt om prachtige en onderscheidende patronen te creëren door een chemische reactie tussen een zure ets oplossing en het staal van het lemmet.

Stap 7: het slijpen van het mes op een wetsteen
De messen worden geslepen met behulp van grote ronde slijpstenen. Tijdens het slijpen worden de stenen continu nat gehouden door water toe te voegen, om te voorkomen dat er overmatige hitte ontstaat die het lemmet kan beschadigen. 

Stap 8: de montage van het handvat
In deze stap wordt het houten handvat gemonteerd aan het lemmet. Verschillende designs / constructies vereisen specifieke montagemethoden. Meestal wordt het handvat vastgezet met zowel schroeven als lijm om de stabiliteit en integriteit van het mes te garanderen.


Stap 9: het polijsten van de handgreep en de bolster (krop) 
In deze stap worden de handgreep, de bolsters en de achtersteunen zorgvuldig gepolijst. Dit proces heeft als doel een mooi en glad handvat te creëren door oneffenheden in het oppervlak te verwijderen en kleine onderdelen waterpas te maken. Aandacht voor details is cruciaal tijdens deze polijstfase.

Stap 10: het aanbrengen van het logo
Het mes is niet af zonder het Xinzuo logo. Op het oppervlak van het lemmet wordt het Xinzuo logo toegevoegd, gebruikelijk door middel van een laser-print machine. 



Stap 11: het inspecteren van geproduceerde messen (kwaliteitscontrole)
Inspectie speelt een cruciale rol bij het waarborgen van de algehele kwaliteit van het productieproces. Na het voltooien van belangrijke productiefasen worden grondige inspecties uitgevoerd op ieder onderdeel van elke batch om de kwaliteit en consistentie van onze messen te garanderen. Een kleine oneffenheid of een krasje is genoeg om het onderdeel af te keuren (en indien mogelijk opnieuw een proces door te laten gaan).

Daarnaast beschikt Xinzuo over een speciaal testlaboratorium dat is uitgerust met geavanceerde apparatuur om belangrijke aspecten van de messen te beoordelen. Deze machines testen de scherpte, behoudt van scherpte, hardheid en controleren de snijhoek. Door representatieve monsters van iedere productie-batch te testen, zal elke batch messen aan de strenge kwaliteitsnormen voldoen.

Stap 12: het verpakken va het mes
Bij een fraai product hoort een fraaie verpakking. Nadat alle productieprocessen zijn voltooid en strenge inspecties zijn uitgevoerd, worden de messen zorgvuldig verpakt in een nette verpakking die goed bij het mes past. Dit complementeert het mes en maakt de klantbeleving compleet. 

En dan is hij klaar om opgestuurd te worden en komt hij onder andere bij ons in Nederland in het magazijn te liggen!

Bedankt voor het lezen! 

Reacties (0)

There are no comments yet, be the first one to comment

Recente artikelen

14-02-2024
Het Merk Xinzuo

Tags

Nieuwsbrief

Hiermee blijf je op de hoogte van acties en nieuwe producten.
Kies uw taal
Kies uw valuta

Mijn account

Wachtwoord vergeten?

Recent toegevoegd

0
Vergelijk
Start vergelijking

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd

Dit artikel is toegevoegd aan uw winkel wagen!