In het kort:
Dit is een fantastisch keukenmes uit de B1H Series van het populaire Chinese messenmerk Xinzuo. Het B1H Santokumes is een professioneel mes met een gehamerd lemmet van 67 laags Damaststaal met een Damascus kern van 10Cr15CoMoV, het Chinese equivalent van Japans VG10 staal. Het met heat-treatment bewerkte staal zorgt voor een hoge hardheid (58-62 HRC) en een extreem scherpe snede met een hoge scherpteretentie. Het mes is aan alle zijden tot in detail mooi afgerond, afgewerkt en is perfect uitgebalanceerd aan het begin van het lemmet (de krop). Het van premium Pakkahout gemaakte handvat zorgt voor een fijne ergonomische grip.
Materiaal en productiewijze
Afmetingen
Specificaties
Gebruik Santokumes
Een goed Koksmes is de belangrijkste tool in de keuken. Een Santokumes is als het ware de Japanse versie van het koksmes, een echte alleskunner. Je kunt er niet alleen grote en kleine stukken fruit, groenten en vlees mee snijden, maar je kunt er ook mee hakken, wiegen, knoflook pletten en kruiden bereiden. Voor zowel de chef als voor de hobbykok is een koksmes of een santokumes het eerste en meest essentiele keukenmes om in huis te halen.
Het merk Xinzuo
Xinzuo is een wereldwijde voorloper als het gaat om hoogwaardige Damascus stalen messen. Het merk is gebaseerd in YangJiang in China, waar de messenproductie al ruim 1400 jaar geleden begon. Xinzuo geloof in de kracht van vakmanschap en gebruikt de jarenlange ervaring om te concurreren met de internationaal veel aandacht krijgende Japanse messenproductie. Xinzuo streeft naar perfectie in elk mes dat ze produceert en is volledig toegewijd om het beste van het beste te leveren voor een eerlijke prijs. Ten opzichte van de Japanse messenmarkt heeft Xinzuo het voordeel van lagere productiekosten en daarmee streeft Xinzuo veel Japanse messenmakers voorbij en krijgt het merk internationaal veel positieve feedback (zie bijv. ChefPanko).
Xinzuo waarborgt haar hoge kwaliteit door zeer uitgebreide kwaliteitscontroles. De kwaliteit van de messen van Xinzuo wordt inmiddels internationaal erkend, onder meer bevestigt door het gebruik ervan door meerdere Michelinster restaurants in Italie. Elk mes vertelt een uniek verhaal en toont de kunst en vaardigheid die nodig zijn om deze prachtige keukenmessen te realiseren. De betoverende patronen van het Damascus staal sieren de lemmeten en zijn de kers op de taart van de messen van Xinzuo.
Onderhoud
Een goed mes vraagt om goed onderhoud. Dat begint bij het direct schoonmaken van het mes na gebruik. Het schoonmaken van het mes dient met de hand te gebeuren onder de warme kraan, niet in de vaatwasser. De vaatwasser kan zowel het lemmet als het handvat van het mes beschadigen en zorgt ervoor dat de scherpte van het mes veel sneller afneemt. Na het schoonmaken raden wij aan de messen op een droge plek te bewaren.
Na verloop van tijd slijt een mes waardoor het minder scherp wordt. Er ontstaan bramen op de snede en u zult merken dat het snijden minder makkelijk gaat dan voorheen. Het scherp houden van het mes kan met behulp van een aanzetstaal en/of een slijpsteen (of slijpmachine). Een aanzetstaal is bedoeld om vrij regelmatig de bramen van de snede te verwijderen om zo het mes weer scherp te maken. Echter, na veel slijtage zal het aanzetstaal niet meer voldoende zijn. Dan is het tijd om het mes bij te slijpen. Dit kunt u zelf doen met een slijpsteen of slijpmachine, maar als u hier geen ervaring in heeft, kunt u het ook laten doen door een professionele messenslijper.
Let op: wij raden de aanzetstalen van Xinzuo aan om messen van Xinzuo aan te zetten, gezien het aanzetten van deze messen alleen mogelijk is met een aanzetstaal met een uitzonderlijk hoge hardheid.
Garantie
Xinzuo Nederland biedt standaard 10 jaar garantie op alle producten van Xinzuo.